sobota, 16 listopada 2013

makaron tagiatelle ze szpinakiem

Uwielbiam włoskie smaki. Pizza, lasagne i tagiatelle...mniami :)
Dziś chcę podzielić się przepisem na bezmięsny, ale pyszny makaron tagiatelle ze szpinakiem:




Przetarte pomidory podsmażamy z pokrojoną cebulką i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. 
W osobnym garnku gotujemy liście szpinaku, łączymy z oliwą z oliwek, doprawiamy i ucieramy.
Na ugotowany al dante makaron tagiatelle wykładamy porcję szpinaku i porcję sosu pomidorowego, dekorujemy różyczkami obgotowanego brokuła i posypujemy startym parmezanem.
Rozkoszujemy się smakiem :) 

A dla leniwych, zapracowanych lub tych, którzy nie przepadają za pomidorami (tak, jak ja) polecam szybszą wersję, z sosem Łowicz zamiast nich:







Smacznego!

4 komentarze:

  1. jeszcze nie widziałam takiego makaronu, właśnie jem rurki ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny makaron! pierwszy raz taki widzę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezent z wyprawy do Włoch ;)
    smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń