Uwielbiam włoskie smaki. Pizza, lasagne i tagiatelle...mniami :)
Dziś chcę podzielić się przepisem na bezmięsny, ale pyszny makaron tagiatelle ze szpinakiem:
Przetarte pomidory podsmażamy z pokrojoną cebulką i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
W osobnym garnku gotujemy liście szpinaku, łączymy z oliwą z oliwek, doprawiamy i ucieramy.
Na ugotowany al dante makaron tagiatelle wykładamy porcję szpinaku i porcję sosu pomidorowego, dekorujemy różyczkami obgotowanego brokuła i posypujemy startym parmezanem.
Rozkoszujemy się smakiem :)
A dla leniwych, zapracowanych lub tych, którzy nie przepadają za pomidorami (tak, jak ja) polecam szybszą wersję, z sosem Łowicz zamiast nich:
Smacznego!
Wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie widziałam takiego makaronu, właśnie jem rurki ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńale fajny makaron! pierwszy raz taki widzę ;-)
OdpowiedzUsuńprezent z wyprawy do Włoch ;)
OdpowiedzUsuńsmakuje wybornie :)