środa, 24 lutego 2016

Gofry idealne z olejem rzepakowym

Lubicie gofry? Ja uwielbiam! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem i beztroskimi chwilami dzieciństwa, dlatego lubię robić je również w domu, zimowymi wieczorami :)
Znalazłam w końcu przepis idealny.


Składniki (w temperaturze pokojowej):
3 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju RZEPAKOWEGO
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta sody
1 szklanka przegotowanej wody
ulubione owoce (banany, mango, borówki)
olej RZEPAKOWY do posmarowania gofrownicy
opcjonalnie bita śmietana

Mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, olejem rzepakowym i wodą. Przelewamy żółtka do mieszanki mącznej i mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą (najlepiej drewnianą łopatką). Gofrownicę smarujemy olejem rzepakowym i na nagrzaną nakładamy ciasto. Pieczemy do złocistego koloru. Po krótkim przestudzeniu podajemy z owocami i/lub bitą śmietaną. Rozkoszujemy się smakiem :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto jeść go zarówno podczas zimowych wieczorów, wiosennych poranków, jesiennych popołudni i letnich nocy :)